1 Mar 2015

LONDON - Part II

Tak jsem tu s druhou částí svého reportu z Londýna :) Pokud jste četli minulou část, skončila jsem u návštěvy Madame Tussaud's. Odpoledne toho dne byl hlášen déšť, tak jsme chtěly stihnout Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Leicester Square a Oxford a Regent Street. V těchto ulicích jsou naprosto úžasné obchody - veliké a každý vypadá jak luxusní butik, i když to je třeba jen Bershka. Nakoukly jsme i do čtyřpatrového hračkářství Hamleys. V jedné ulici kolmo k Regent Street v domě Liberty London se nachází i strašně krásné květinářství









Nádherné květinářství v Liberty London



Potom začalo poprchovávat, tak jsme si zašly do krásné kavárny Apostrophe na oběd. Kavárna samotná vypadá spíš jako galerie a bylo vážně příjemné se kochat obrazy na stěnách.





Pršelo ale i po obědě, tak nás napadlo se jít schovat do Britského muzea, které je zadarmo a obrovské. Ale podobný nápad mělo ještě dost dalších lidí, takže bylo vcelku plno. Expozice jsme nijak pečlivě neprocházely, jen se více zastavily v sekci Egypt, která se mně osobně docela líbí.




Další na programu byl Buckinghamský palác, odkud jsme pak skrz Hyde Park došly k Marble Arch a už za šera si znovu prošly Oxford Street a nakoukly do obchodů. Přijde mi zbytečné si v cizině kupovat věci v obchodech, co bych našla i v Praze, proto jsme šly jen do New Look, Forever 21, River Island a Primark. V Primarku jsme si něco málo nakoupily, ale oba dva, které se na Oxford Street nachází, jsou dost přeplněné a chaotické a neposkytují komfort k tomu si něco dlouze vybírat natož zkoušet (stály jsme dlouhou frontu na kabinky). V New Look jsem si koupila bílé slip ons, které v Primarku nebyly. River Island a Forever 21 jsou už trošku dražší, ale určitě bych si vybrala spoustu věcí, mít na to peníze.




Shoe heaven v New Look

Forever 21


Teď už se dostávám k tomu, co byl muj velký sen po dlouhou dobu a na co jsem se těšila ze všeho nejvíc - Harry Potter studia blízko Londýna, oficiálně Warner Bros Studio Tour London. Jsem obrovský fanoušek Harryho Pottera, jak knížek, které jsem četla všechny několikrát, tak filmů, které jsem viděla snad stokrát, i herců a soundtracku. Termín jsme si zarezervovaly hodně dopředu, tuším, že už v listopadu, což je dost brzy, ale na místě jsme slyšely, že bylo ten den úplně plno, takže se to určitě vyplatí dřív. K lístkům jsme si zaplatily ještě audio guide a knížečku s obsahem na památku. Studia nabízí autobusy, které buď jedou už z centra Londýna, ale jsou drahé, nebo ze stanice Watford Junction, kde pak stojí jen 2 libry za obě cesty. Po příjezdu na místo jsem měla pocit naprosto čistého štěstí. Nemohla jsem vůbec uvěřit tomu, že tam opravdu jsem.

POKUD SE DO STUDIÍ CHYSTÁTE A CHCETE BÝT PŘEKVAPENI, DÁL NEČTĚTE!

Prohlídka splnila všechna moje očekávání. Veškeré scény a rekvizity, které se na místě nacházejí, byly doopravdy používány při natáčení filmů. Vše je rozprostřeno ve dvou obřích halách a v přechodu mezi nimi je ještě i venkovní expozice. Na místě najdete úplně všechno, co si dokážete představit. Od opravdické Velké síně, Brumbálovy pracovny (moje nejoblíběnější), učebny lektvarů, Nebelvírské společencké místnosti po kostýmy, paruky, hůlky, masky skřetů a menší rekvizity jako třeba zlatonka, Kámen mudrců, Ohnivý pohár a všech sedm viteálů! Zároveň vás u každého stanoviště doprovází obrazovky s videi nebo cedulkami s detaily. Dozvíte se, jak se natáčely scény s obřím Hagridem, famfrpálové zápasy a lety na koštěti, můžete si prohlédnout detailní nákresy a malé modely Prasinek, Hagridovy chaty nebo třeba domu Láskorádů. Opravdu nádherná je Příčná ulice v životní velikosti s detailně propracovanými obchody. Na úplný závěr vás čeká OBROVSKÝ model Bradavic. Z fotek bez porovnání s člověkem se může zdát malý, ale má na výšku aspoň deset metrů! Tento model byl používám při točení prvních dílů, poté se vytvořil v počítači. Naprosto mě uchvátilo jak detailně jsou všechny věci vytvořeny, např. pro scény v učebně lektvarů se ručně nadepsalo latinsky a anglicky několik tisíc nádob s ingrediencemi nebo každý herec, co ve filmu kdy hrál "křoví", měl svou vlastní originální hůlku. Po konci prohlídky je možnost si zakoupit suvenýry, ale upřímně, jsou tak drahé, že jsem si nemohla žádný malý upomínkový předmět vybrat, ale nakonec jsem si vzala sešit na motivy Pobertova plánku za necelých 6 liber. Pořád to všechno vidím před očima a určitě bych se nebránila tomu tam jet za pár let znovu - základ expozice je stále stejný, ale menší věci se mění. O Vánocích je třeba Velká síň krásně vyzdobena (a co je hezčího než Vánoce v Bradavicích? :)) nebo my jsme mohly vidět naživo zvířecí herce - Tesáka, Křivonožku nebo žabáka Trevora a ti jsou tam jen na určitou dobu. Dokonce jsem četla, že by se měla přestavovat další hala s replikou nádraží 9 3/4 a Bradavickým expresem :) Teď už se pokochejte fotkami.
























Možná to vypadá, že jsem sem dala fotky úplně všeho, ale to zdaleka není pravda :) Je tam tak strašně moc věcí, že si to ani nedokážete představit! :D


Tak to je vše o mém výletě do Londýna :) Doufám, že jste si článek užili a dozvěděli se třeba nějaké informace, které vám pomůžou při vašem výletu. Moc mě bavilo tento článek psát, určitě to není do budoucna poslední :)

I'm sorry but this post is not in English, please, use Google Translator.


10 comments:

  1. Skvely clanek.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Skvělý ! Já byla v Londýně a bohužel jsem neměla možnost tohle místo navštívit :( ale určitě to napravim !

    ReplyDelete
  3. Skvělý ! Já byla v Londýně a bohužel jsem neměla možnost tohle místo navštívit :( ale určitě to napravim !

    ReplyDelete
  4. Warner Bros Studio závidím!!! :O Skvelé fotky :)
    http://nitaxsworld.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  5. To Harry Potter studio je úžasný <3 Hned bych tam kvůli němu jela!:D:)
    One blondie life

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jo! :) Já to určitě ještě někdy v budoucnu udělám :)

      Delete
  6. Opravdu krásné fotky! hodně jste toho navštívily! já jsem v Londýně byla několikrát a mám jej moc ráda! Nejradši tam ale nakupuji ;) BEAUTYPUSINKA

    ReplyDelete

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...